Main

5 βήματα για να καθαρίσετε μόνοι σας το τζάκι!

Όλοι απολαμβάνουμε τη ζεστασιά που μας προσφέρει το τζάκι το χειμώνα. Τι γίνεται όμως μετά;

Σίγουρα οι στάχτες, η μαυρίλα και οι μυρωδιές που αφήνει το χρησιμοποιημένο τζάκι χαλάνε την αισθητική ενός χώρου. Εκτός κι αν δεν παραλείπουμε τον συχνό καθαρισμό του. Και αν σας φαίνεται βουνό το να καθαρίσετε μόνοι σας την καμινάδα, την εστία και τα πυρότουβλα του τζακιού, παρακάτω θα διαβάσετε 5 εύκολα και αποτελεσματικά βήματα, που θα κάνουν το τζάκι να φαίνεται πάλι καινούργιο και θα αναδείξουν την ομορφιά του.

Τι χρειάζεται για να καθαρίσετε μόνοι σας το τζάκι;

 • Πρώτα και πάνω απ’ όλα η ασφάλεια! Η στάχτη είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τον οργανισμό μας, γι’ αυτό είναι απαραίτητη μια ειδική μάσκα και προστατευτικά γυαλιά.
 • Ο καθαρισμός του τζακιού είναι μια “βρώμικη” δουλειά. Χρειάζονται πρόχειρα ρούχα και γάντια, για την προστασία των χεριών από τις στάχτες και τα απορρυπαντικά.
 • Για την καμινάδα χρειάζεται μια ειδική βούρτσα για καμινάδα, στη σωστή διάμετρο, και ένα επεκτεινόμενο κοντάρι.
 • Ένας άδειος κουβάς και ένα σκουπάκι ή μια ειδική ηλεκτρική σκούπα -πωλούνται σε μεγάλη γκάμα τιμών- θα απομακρύνουν τη στάχτη.
 • Μια συρματόβουρτσα για τα πυρότουβλα και ειδικό καθαριστικό. Μια σπιτική συνταγή για καθαριστικό είναι: μισό φλιτζάνι χλωρίνη διαλυμένο σε 2 λίτρα νερού, με 6 κουταλιές της σούπας φωσφορικό τρινάτριο ή μαγειρική σόδα ή ξύδι.
 • Ένας κουβάς με καθαρό νερό κι ένα πανί (πατσαβούρα) για το ξέπλυμα και το γυάλισμα.

Προετοιμάζοντας το… έδαφος!

Δεδομένου ότι ο καθαρισμός του τζακιού δεν είναι “καθαρή” δουλειά είναι σημαντικό να καλύψουμε τα χαλιά, το πάτωμα και τα έπιπλα. Παλιά σεντόνια και καλύμματα είναι ιδανικά για τους καναπέδες και τις πολυθρόνες, ενώ εφημερίδες ή ένα κομμάτι νάιλον ή χαρτόνι, όπως αυτά που χρησιμοποιούμε όταν βάφουμε, προστατεύουν τέλεια τις επιφάνειες.

Καθαρίζοντας το τζάκι…

Έχοντας συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα, ώρα να καθαρίσουμε το τζάκι, ακολουθώντας τα εξής εύκολα βήματα.

 • Αφαιρούμε το καπάκι της καμινάδας και, πριν κάνουμε ο,τιδήποτε, ελέγχουμε με ένα φακό την καμινάδα για φωλιές πουλιών και μικρών ζώων.
 • Ξεκινάμε βουρτσίζοντας σχολαστικά την καμινάδα από πάνω προς τα κάτω. Αν το επεκτεινόμενο κοντάρι δεν καλύπτει όλη την έκταση της καμινάδας, μπορούμε να την καθαρίσουμε και από κάτω προς τα πάνω.
 • Αφού τελειώσουμε με τον καθαρισμό της καμινάδας, σκουπίζουμε όλη τη στάχτη από την εστία με προσοχή, ώστε να μην σκορπίσει στο γύρω χώρο.
 • Έπειτα καθαρίζουμε τα πυρότουβλα χρησιμοποιώντας τη συρματόβουρτσα και το καθαριστικό. Η μαυρίλα σιγά σιγά θα υποχωρήσει.
 • Ξεπλένουμε και γυαλίζουμε όλη την επιφάνεια με καθαρό νερό και περιμένουμε να στεγνώσει καλά το τζάκι.

Extra Tips για να μην πάει χαμένη η στάχτη από το τζάκι:

 • Η άσπρη στάχτη από φυσικά ξύλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αλισίβα (απορρυπαντικό γενικής χρήσης).
 • Η στάχτη προστατεύει τα φυτά από το κρύο ή λειτουργεί σαν λίπασμα για φυτά που χρειάζονται ασβέστιο.
 • Η στάχτη λειτουργεί σαν φυσικό αποσμητικό.

Τώρα που ανοίγει ο καιρός όλοι χρειαζόμαστε αέρα ανανέωσης στο σπίτι μας. Το καθαρό τζάκι είναι ό,τι πρέπει για διακοσμητικά “πειράματα” που θα αλλάξουν την ατμόσφαιρα στο σαλόνι. Κεριά, βότσαλα, κοχύλια, αποξηραμένα λουλούδια, ευφάνταστα φωτάκια και φαναράκια είναι μόνο μερικές ιδέες διακόσμησης για το τζάκι…

Στην Buildland εκτός από την ανακαίνιση και την κατασκευή σπιτιών, στόχος μας είναι οι πελάτες μας να απολαμβάνουν ποιοτική και άνετη ζωή στους χώρους τους. Οι έμπειροι συνεργάτες μας είναι στη διάθεσή σας για λύσεις και μυστικά που θα διευκολύνουν τη ζωή σας στο σπίτι. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!