Interior, Main

Όσα πρέπει να ξέρεις για τον καθαρισμό του καλοριφέρ

Όλοι αγαπάμε μια θέση δίπλα στο καλοριφέρ τον χειμώνα. Όχι όμως και να το καθαρίζουμε! Και αν η σκονισμένη όψη είναι ένας καλός λόγος για να καθαρίσεις τα σώματα του καλοριφέρ, σίγουρα δεν είναι ο μόνος!

Γιατί είναι σημαντικό να καθαρίζεις το εσωτερικό του καλοριφέρ;

 Πολλοί πιστεύουν ότι έχουν καθαρά καλοριφέρ, επειδή καθαρίζουν συχνά το εξωτερικό τους. Όμως τα καλοριφέρ, λόγω της θερμότητας, μαζεύουν σκόνη και χνούδι μέσα τους. Η σκόνη στο σπίτι αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία μας. Εκτός από αιτία για αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες, μια σκονισμένη επιφάνεια μπορεί να γίνει καταφύγιο για παθογόνους μικροοργανισμούς. Επιπλέον, μικρόβια, ιοί ή μύκητες μπορούν να ταξιδεύουν και να πολλαπλασιάζονται στον αέρα πάνω στην σκόνη. Ένας αποτελεσματικός καθαρισμός του καλοριφέρ θα κάνει αμέσως τον χώρο σου πιο υγιεινό.

Το καθαρό καλοριφέρ, εκτός από καθαρό περιβάλλον, χωρίς οσμές, μας προσφέρει κι ένα πιο ζεστό περιβάλλον. Η απόδοση των σωμάτων του καλοριφέρ, όταν είναι καθαρά, αυξάνεται και έτσι εξοικονομείς ενέργεια και χρήματα.

Φόρα, λοιπόν, τη μάσκα σου, για να μην αναπνεύσεις τη σκόνη που κρύβουν τα σώματα του καλοριφέρ, και διάλεξε από ποιο δωμάτιο θα ξεκινήσεις.

Πώς να καθαρίσω το καλοριφέρ μου;

Ο καθαρισμός του καλοριφέρ δεν θα σου πάρει παραπάνω από μερικά λεπτά.

  • Αφαίρεσε το καπάκι από το πάνω μέρος του, για να έχεις πρόσβαση στα σώματα.
  • Χρησιμοποίησε την ηλεκτρική σκούπα ή το πιστολάκι για τα μαλλιά για να απομακρύνεις τη σκόνη που κρύβεται στις φέτες του καλοριφέρ.
  • Εξίσου αποτελεσματική είναι και μια μηχανή ατμού, που χάρη στην πίεση θα σπρώξει τη σκόνη έξω από τα σώματα.
  • Για έξτρα καθαριότητα, χρησιμοποίησε έναν κουβά με ζεστό νερό όπου θα διαλύσεις ένα ήπιο απορρυπαντικό. Έτσι θα ξεπλύνεις τα σώματα. Τα περισσότερα καλοριφέρ έχουν μεταλλικό κάλυμμα στο πίσω μέρος τους και έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τους τοίχους, αφού το νερό θα κυλήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές του καλοριφέρ και θα παρασύρει όλα τα υπολείμματα σκόνης και τους μικροοργανισμούς που κρύβονται μέσα της.

Φυσικά για να μην λερώσεις το πάτωμα ή τα χαλιά, χρησιμοποίησε μια λεκάνη, ένα ταψί ή πετσέτες, που θα απορροφήσουν τα νερά.

  • Αν πάλι, για διάφορους λόγους, δεν θέλεις να ρίξεις νερά μέσα στο σπίτι, μπορείς να καθαρίσεις τα σώματα με ένα βρεγμένο πανί που θα έχεις τυλίξει σε ένα κοντάρι ή σε έναν χάρακα.
  • Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικές εύκαμπτες βούρτσες για τον καθαρισμό του καλοριφέρ.

Σου προτείνουμε να καθαρίζεις καλά τα καλοριφέρ σου πριν αρχίσεις να τα χρησιμοποιείς για τον χειμώνα ή να τα καθαρίζεις όταν είναι κρύα και εκτός λειτουργίας.

Αν επαναλαμβάνεις τακτικά τη διαδικασία, η σκόνη που θα συγκεντρώνεται θα είναι πιο λίγη και έτσι ο καθαρισμός θα παίρνει λιγότερο χρόνο και θα είναι πιο απλός.

Η σωστή συντήρηση του χώρου μας όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας, αλλά μας εξοικονομεί χρόνο και χρήματα. Στην BuildLand οι έμπειροι συνεργάτες μας θα σου προσφέρουν έξυπνες προτάσεις και λύσεις που θα βελτιώσουν την εικόνα του χώρου σου, με σεβασμό πάντα στο κτήριο, αλλά και στο περιβάλλον.