Interior, Main

Όσα θέλεις να μάθεις πριν τοποθετήσεις ενεργειακό τζάκι στον χώρο σου

Ο χειμώνας έδωσε το παρών και οι περισσότεροι ψάχνουμε τρόπους για να μειώσουμε τα έξοδα θέρμανσης αλλά όχι και τη ζέστη στο χώρο μας. Το ενεργειακό τζάκι είναι η λύση για μια ζεστή ατμόσφαιρα, φιλική όχι μόνο στο πορτοφόλι μας αλλά και στο περιβάλλον.

Γιατί να επιλέξω το ενεργειακό τζάκι ως βασική πηγή θέρμανσης στον χώρο μου;

Τα καλοριφέρ, που ζεσταίνουν τα περισσότερα σπίτια, επιβαρύνουν σημαντικά τον μηνιαίο προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού, εξαιτίας του υψηλού κόστους του πετρελαίου.
Το ενεργειακό τζάκι είναι μία εναλλακτική και πιο οικονομική επιλογή θέρμανσης, που δεν στερείται ποιότητας και απόδοσης.
Για την εγκατάσταση ενός ενεργειακού τζακιού δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει ήδη τζάκι, αρκεί να βρεθεί διαθέσιμος χώρος για τον θάλαμο και για την καμινάδα.

Ποια είναι τα υλικά κατασκευής ενός ενεργειακού τζακιού;

Τα ενεργειακά τζάκια κατασκευάζονται συνήθως από ατσάλι ή από μαντέμι (ή συνδυασμό), ενώ η καμινάδα είναι από ανοξείδωτο ατσάλι ή χτιστή. Στο θάλαμο τοποθετούνται πλάκες από πυρότουβλα ή άλλα πυρίμαχα υλικά, για αύξηση της απόδοσης.

Πώς λειτουργεί ένα ενεργειακό τζάκι;

Το πιο σημαντικό κομμάτι του ενεργειακού τζακιού είναι η πόρτα που, σε αντίθεση με την παραδοσιακή καμινάδα, συγκρατεί τον ζεστό αέρα και βοηθάει στην αύξηση της θερμοκρασίας μέσα στον θάλαμο.

Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζει και ο θερμοθάλαμος της εστίας. Τα μοτέρ στο κάτω μέρος, εισάγουν τον αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον μέσα στον θερμοθάλαμο. Ο θερμός αέρας, λόγω του μικρότερου βάρους του, κινείται περιμετρικά προς το επάνω μέρος του θαλάμου και διοχετεύεται στο δωμάτιο μέσω των περσίδων.

Μπορώ να μετατρέψω ένα παραδοσιακό τζάκι σε ενεργειακό;

Ένα παραδοσιακό τζάκι μετατρέπεται εύκολα σε ενεργειακό. Ο χώρος καλύπτεται με ειδικά προστατευτικά και γίνεται αποξήλωση των πυρότουβλων για να πάρει την θέση τους η κασέτα (θάλαμος). Ακολουθεί η τοποθέτηση ανοξείδωτης καμινάδας και βέβαια της πόρτας.

Τελικά, τι κερδίζω αν μετατρέψω το τζάκι μου σε ενεργειακό τζάκι;

Στο παραδοσιακό τζάκι η θερμική απόδοση είναι 12-18% γι’ αυτό και καλύπτει μόνο 3-4 μέτρα γύρω από την περιοχή της εστίας. Στο ενεργειακό τζάκι η θερμική απόδοση φτάνει ως 80%, δηλαδή είναι περίπου τετραπλάσια. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρει ομοιόμορφη θέρμανση σε όλο το χώρο. Μάλιστα με τη βοήθεια κάποιου ventilater μπορεί να μεταφέρει τη θερμότητα και σε άλλα δωμάτια, ως και 15 μέτρα μακριά από την εστία! Το κόστος θέρμανσης μειώνεται σημαντικά, τόσο χάρη στην καλύτερη απόδοση, όσο και χάρη στα λιγότερα ξύλα που χρειάζεται. Έχει λιγότερες απαιτήσεις καθαρισμού, αφού παράγει ελάχιστη ποσότητα καπνού. Η κλειστή πόρτα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια από ατυχήματα.

Και ακόμα:

Το ενεργειακό τζάκι ανανεώνει τον αέρα όχι μόνο μέσα στον θάλαμο, αλλά και στο σπίτι. Έτσι αντί να αερίσουμε το σπίτι μας με ψυχρό αέρα, ανοίγοντας κάποιο παράθυρο και παγώνοντας τον χώρο, η διαδικασία γίνεται φυσικά, με θερμό αέρα.

Το ενεργειακό τζάκι είναι φιλικό προς το περιβάλλον και πιο υγιεινό για εμάς τους ίδιους, αφού καίει το μεγαλύτερο μέρος των καυσαερίων που απελευθερώνονται.

Υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με αεραγωγούς και σώματα, για να ζεστάνει αποτελεσματικά όλο το σπίτι.

Πριν αποφασίσετε την εγκατάσταση ενός ενεργειακού τζακιού, σημαντικό είναι να εκπονηθεί μία ολοκληρωμένη μελέτη του χώρου και των αναγκών του σπιτιού, με δεδομένο ότι οι ενεργειακές απαιτήσεις ενός οικήματος διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Οι έμπειροι συνεργάτες της Buildland είναι πάντα στη διάθεσή σας για απαντήσεις και ολοκληρωμένες λύσεις για κάθε ανάγκη του χώρου σας.