5+1 λύσεις για ζεστό σπίτι με χαμηλά έξοδα θέρμανσης

Όλοι απολαμβάνουμε τη θαλπωρή ενός ζεστού σπιτιού, όμως με τις τιμές του πετρελαίου να βρίσκονται και φέτος στα ύψη είναι σημαντικό να ζεσταίνουμε το σπίτι μας οικονομικά και αποδοτικά, χωρίς να καταναλώνουμε πολύ πετρέλαιο.

Διάβασε παρακάτω πώς μπορείς να περιορίσεις τα έξοδα θέρμανσης για να απολαμβάνεις ένα ζεστό σπίτι όλες τις ώρες της ημέρας.

1) Προγραμμάτισε συντήρηση και ρύθμιση του καυστήρα

Για να εξασφαλίσεις καλύτερη απόδοση και σωστή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης, είναι σημαντικό να φροντίζεις για τη συντήρηση και τη ρύθμιση του καυστήρα πετρελαίου μία φορά το χρόνο. Αυτό συνήθως γίνεται στην αρχή της σεζόν, πριν αρχίσεις να χρησιμοποιείς το καλοριφέρ, αλλά αν δεν το έχεις ήδη κάνει δεν είναι αργά για να κλείσεις ένα ραντεβού με τον μάστορά σου. Έτσι θα αντιμετωπίσεις μικρές βλάβες και θα απομακρυνθούν τα κατάλοιπα καύσης που επιβαρύνουν το σύστημα θέρμανσης. Με τη σωστή ρύθμιση του καυστήρα μπορείς να εξοικονομήσεις πάνω από 20% ενέργειας.

Extra tip: Με το σωστό έλεγχο και συντήρηση προλαβαίνεις σοβαρές βλάβες και αποφεύγεις την αντικατάσταση του καυστήρα, που αποτελεί μεγάλο έξοδο.

2) Μη σβήνεις ποτέ το καλοριφέρ, εμπιστεύσου τον θερμοστάτη

Όλα τα καλοριφέρ έχουν έναν διακόπτη, το θερμοστάτη, που ανοίγει και κλείνει το σύστημα θέρμανσης, όταν η θερμοκρασία του χώρου φτάσει στην τιμή που έχεις επιλέξει. Όταν ο θερμοστάτης βρίσκεται για πολλές ώρες κλειστός, σε μηδενική θερμοκρασία, και ξαφνικά τον ρυθμίζουμε π.χ. στους 20 βαθμούς, καίει πολύ περισσότερο πετρέλαιο για να ζεστάνει έναν χώρο, ιδιαίτερα αν έμεινε παγωμένος για πολλές ώρες. Μια καλή λύση είναι να ρυθμίσεις το θερμοστάτη σε μια σταθερή θερμοκρασία 15-16 βαθμών ώστε, όταν η θερμοκρασία πέφτει παρακάτω, να ανάβει. Με αυτό τον τρόπο καταναλώνει λιγότερο πετρέλαιο, χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να ζεστάνει το σπίτι και απολαμβάνεις ένα ζεστό περιβάλλον όλες τις ώρες της ημέρας.

3) Άλλαξε ή διόρθωσε τα κουφώματα

Τα σύγχρονα κουφώματα εξασφαλίζουν πλήρη θερμομόνωση, εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα σε ένα νοικοκυριό. Επένδυσε στην αναβάθμιση των κουφωμάτων του σπιτιού σου, που θα απομονώσουν τον χώρο από το εξωτερικό περιβάλλον και θα κρατήσουν το κρύο έξω.

Extra tip: Είναι σημαντικό να κλείνεις τα παντζούρια αμέσως μόλις νυχτώνει, πριν προλάβουν να παγώσουν τα τζάμια και φέρουν μέσα το κρύο.

4) Ντύσε το σπίτι σου.. χειμωνιάτικα

Τα χαλιά, ιδιαίτερα εκείνα που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια, όχι μόνο ομορφαίνουν, αλλά και ζεσταίνουν ένα δωμάτιο και το διατηρούν ζεστό για περισσότερη ώρα.

Όσο για τα παράθυρα, είναι όμορφες οι αραχνοΰφαντες κουρτίνες που αφήνουν να μπαίνει το φως μέσα στο δωμάτιο, όμως το χειμώνα είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς χοντρές, υφασμάτινες κουρτίνες που περιορίζουν σημαντικά το κρύο.

5) Ελευθέρωσε τον χώρο μπροστά από τα καλοριφέρ

Τα έπιπλα, που συνήθως τοποθετούμε μπροστά από τα σώματα του καλοριφέρ, απορροφούν τη θερμότητα και δεν αφήνουν να ζεσταθεί ο χώρος μας. Φρόντισε τα σώματα να είναι ελεύθερα, ώστε τίποτα να μην μπλοκάρει τις πηγές θερμότητας στο σπίτι σου.

Αν εφαρμόζεις όλα τα παραπάνω κι όμως εξακολουθείς να μη νιώθεις το σπίτι σου όσο ζεστό θα ήθελες, τότε σου έχουμε μία ακόμα πρόταση.

6) Επένδυσε σε έναν αφυγραντήρα

Η υγρασία κάνει τον χώρο μας  να φαίνεται κρύος, ακόμα και τις μέρες που η θερμοκρασία δεν είναι χαμηλή. Ένας αφυγραντήρας, ιδιαίτερα σε περιοχές με πολλή υγρασία και σε σπίτια που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα, μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία στο σπίτι μέχρι 3-4 βαθμούς.

Η άνεση και η ζεστασιά στο σπίτι είναι μια πολυτέλεια που όλοι αξίζουμε. Γι’ αυτό και στη Buildland φροντίζουμε πάντα να χτίζουμε και να παραδίδουμε ενεργειακά σπίτια, που εξασφαλίζουν χαμηλό κόστος θέρμανσης, πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον. Ακόμα όμως και αν δεν ζεις σε ένα σπίτι ενεργειακής απόδοσης Α, μην ξεχνάς ότι υπάρχουν λύσεις για να απολαμβάνεις έναν ζεστό χώρο, με χαμηλό κόστος.