Πολλές φορές χρησιμοποιούμε λανθασμένα τη λέξη μόνωση για να περιγράψουμε την εργασία υγρομόνωσης ή αλλιώς στεγανοποίησης μιας οροφής. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικές διαδικασίες, αφού η μόνωση ή σωστότερα θερμομόνωση προστατεύει ένα κτήριο από τις αλλαγές της θερμοκρασίας, ενώ η υγρομόνωση αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υγρασίας.
Κάποιες φορές οι ρόλοι τους μπερδεύονται και δεν είναι ξεκάθαρο αν ένας χώρος χρειάζεται υγρομόνωση, θερμομόνωση ή και τα δύο.
Πώς θα καταλάβεις τι είδους μόνωση χρειάζεται ο χώρος σου, πριν καλέσεις τον «ειδικό»;
- Τα μαύρα σημάδια υγρασίας στο ταβάνι συνήθως δηλώνουν έλλειψη θερμομόνωσης, ενώ τα κίτρινα σημάδια υγρασίας θα διορθωθούν με διαδικασίες στεγανοποίησης.
- Το πρόβλημα της υγρασίας σε έναν χώρο, όταν δεν δικαιολογείται από τον καιρό (π.χ. τις μέρες που δεν βρέχει), δεν λύνεται με μια απλή στεγανοποίηση, αλλά χρειάζεται και θερμομόνωση.
- Όταν τα νερά από την ταράτσα «τρέχουν» στο εσωτερικό του κτιρίου, τότε πιθανότατα χρειάζεται στεγανοποίηση.
Το συνεργείο ή ο μάστορας που θα μελετήσει το χώρο σου πρέπει να έχει την κατάλληλη εξειδίκευση, ώστε να διακρίνει ποια είναι η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος μόνωσης. Από εκεί και πέρα, αν καταλήξετε ότι ο χώρος σου χρειάζεται υγρομόνωση, η σωστή επιλογή των υλικών καθορίζει τη διάρκεια ζωής της υγρομόνωσης και τις απαιτούμενες εργασίες συντήρησης.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες υγρομόνωσης οροφής, είτε με επικόλληση ασφαλτόπανου, είτε με επαλειφόμενα στεγανωτικά υλικά.
- Η υγρομόνωση με ασφαλτόπανο γίνεται με ειδικά ρολά οπλισμένου κατάλληλα ασφαλτικού υλικού που προσκολλάται στην επιφάνεια της οροφής με ειδικό βερνίκι και τη βοήθεια φλόγιστρου.
- Τα επαλειφόμενα στεγανωτικά είναι υλικά που αλείφονται σε μια επιφάνεια δημιουργώντας υγρομόνωση. Συνήθως για να υπάρχει σωστό αποτέλεσμα χρειάζονται δύο «χέρια». Η ποσότητα του υλικού εξαρτάται από το είδος του, από τον τρόπο εφαρμογής, αλλά κυρίως από το πόσο ομαλή είναι η επιφάνεια.
Μάθε περισσότερα για τα επαλειφόμενα στεγανωτικά υλικά:
- Τα ακρυλικά είναι η απλούστερη και οικονομικότερη λύση με διάρκεια 2-3 χρόνια.
- Τα πολυουρεθανικά είναι μια καλύτερη λύση με διάρκεια ζωής περίπου 10 χρόνια. Όμως συχνά, εξαιτίας της τριβής, απαιτούνται εργασίες συντήρησης.
- Οι σιλανικές ρητίνες έχουν διάρκεια ζωής περίπου 15 χρόνια. Δεν επηρεάζονται από τον ήλιο και τις μεταβολές στη θερμοκρασία.
- Σε περίπτωση που στην ταράτσα παρουσιάζονται ρήγματα χρειάζεται επιπλέον οπλισμός.
Τι πρέπει να προσέξεις;
- Τι εννοεί ο μάστορας ή η εταιρεία που θα αναλάβει την οροφή λέγοντας μόνωση. Ρώτησε για τα υλικά που χρησιμοποιεί. Αν κάνει λόγο για πολυστερίνη (κοινώς φελιζόλ) τότε αναφέρεται σε θερμομόνωση.
- Σε καμία περίπτωση τα επαλειφόμενα υλικά στεγανοποίησης ΔΕΝ προσφέρουν και θερμομόνωση. Απλά το λευκό τους χρώμα αντανακλά την θερμική ακτινοβολία. Λειτουργεί δηλαδή όπως μια λευκή μπλούζα μια ζεστή μέρα. Ζεσταίνεσαι, αλλά όχι τόσο όσο φορώντας μια σκουρόχρωμη μπλούζα.
- Όταν ακούς για ασφαλτόπανα ή ασφαλτικές μεμβράνες ή μεμβράνες στεγανοποίησης ή μεμβράνες στεγάνωσης ή πισσόχαρτα ή πισσόπανα, στην ουσία πρόκειται για τον ίδιο τύπο υλικού στεγάνωσης.
Η υγρομόνωση προστατεύει το περίβλημα ενός κτιρίου από αποσαθρωση και οξείδωση του οπλισμού. Επίσης προστατεύει και ενισχύει τη θερμομόνωση, όταν υπάρχει. Και βέβαια διατηρεί την υγιεινή ενός χώρου, απαλλάσσοντάς τον από την υγρασία και ό,τι αυτή συνεπάγεται. Μοιάζει με το δέρμα ενός ανθρώπου. Χωρίς την υγρομόνωση ένα κτήριο δεν «αναπνέει» σωστά και έτσι μειώνεται κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής του.
Αν λοιπόν παρατηρείς ασυνήθιστη υγρασία στο χώρο σου, τότε πρέπει να σκεφτείς σοβαρά τη λύση της υγρομόνωσης. H Buildland και οι έμπειροι συνεργάτες μας έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να σε καθοδηγήσουν τόσο ως προς το είδος μόνωσης που θα λύσει το πρόβλημά σου όσο και στη σωστή επιλογή των κατάλληλων για το πρόβλημά σου υλικών.
Μάθε ακόμα Πώς να διώξεις την υγρασία από το σπίτι σου άμεσα και οικονομικά;