Interior

Ημιμασίφ ή Laminate; Ποιες οι διαφορές και ποιο να επιλέξετε για το σπίτι σας!

Πριν πάρετε τη μεγάλη απόφαση για το ποιο δάπεδο είναι ιδανικό για το σπίτι σας, καλό είναι να ξέρετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε δαπέδου.
Στην Κύπρο, επικρατεί σε μεγάλο ποσοστό το πλακάκι ως δάπεδο αλλά τα τελευταία χρόνια στα νέα σπίτια οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να τοποθετήσουν ημιμασίφ ή laminate και αυτό γιατί τα δύο αυτά δάπεδα προσφέρουν στο σπίτι μια ζεστή ατμόσφαιρα. Σε διαφορετική κατηγορία ανήκει το ξύλινο δάπεδο, το οποίο έχει μεγάλη διαφορά στο κόστος σε σύγκριση με τα άλλα δύο.

Το laminate δάπεδο είναι κατασκευασμένο από διάφορα στρώματα συμπιεσμένων υλικών από ξύλο ενισχυμένο με ρητίνη και με τυπωμένο σχέδιο στην κορυφή και μια διαφανή επικάλυψη που εξασφαλίζει αντοχή στην επιφάνειά του.

Το ημιμασίφ ξύλινο δάπεδο κατασκευάζεται επίσης από στρώματα συμπιεσμένων υλικών. Ωστόσο, σε αντίθεση με το πολυστρωματικό υλικό, έχει ένα στρώμα μερικών εκατοστών από μασίφ ξύλο στην κορυφή.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του laminate;

Το laminate έχει χαμηλότερο κόστος. Χάρη στην τεχνική εκτύπωσης υψηλής ευκρίνειας, τα δάπεδα από laminate μπορούν να δείχνουν σχεδόν ακριβώς όπως τα υλικά που μιμούνται, όπως το παρκέ ή το πλακάκι ενώ η τοποθέτησή του γίνεται γρήγορα και εύκολα.
Εκτός από το κόστος, ένα άλλο πλεονέκτημα του laminate δαπέδου είναι η αντοχή του. Με ένα εξαιρετικά ανθεκτικό στρώμα, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στη φθορά, τις γρατζουνιές και τους λεκέδες. Το ανώτερο στρώμα είναι επίσης πολύ λείο, πράγμα που σημαίνει ότι τα laminate δάπεδα καθαρίζονται εύκολα.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του laminate;

Ανάλογα με την ποιότητα, το laminate μπορεί να φαίνεται πιο ψεύτικο σε σύγκριση με το δάπεδο που μιμείται. Είναι πολύ πιο λεπτό από το ξύλο κιν έτσι ενδεχομένως το ανώτερο στρώμα του να καταστραφεί ή φθαρεί γρήγορα και δεν μπορεί να τριφτεί και να φινιριστεί εκ νέου όπως το πραγματικό ξύλινο δάπεδο. Έτσι σε περίπτωση ζημιάς πρέπει να αντικατασταθεί ολόκληρο το πάτωμα. Άρα το laminate έχει πολύ μικρότερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με το ημιμασίφ δάπεδο – διαρκεί κατά μέσο όρο μεταξύ 10-20 ετών, ανάλογα με την ποιότητά του και το πόσο καλά συντηρούνται.
Ακόμα ένα μειονέκτημα του laminate δαπέδου είναι η πιθανότητα διείσδυσης νερού στις ενώσεις εάν δεν έχει εγκατασταθεί σωστά. Εάν συμβεί αυτό, το νερό μπορεί να διεισδύσει στα κάτω στρώματα προκαλώντας τη διόγκωση και την καταστροφή του.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ημιμασίφ ξύλινου δαπέδου;

Το ημιμασίφ ξύλινο δάπεδο μοιάζει οπτικά με το μασίφ ξύλο επειδή έχει ένα στρώμα από μασίφ ξύλο στην κορυφή. Κατασκευάζεται από διαφορετικά στρώματα ξύλου που συνδέονται μεταξύ τους και αυτό το καθιστά πολύ καλό στις αλλαγές θερμοκρασίας και την υγρασία. Χρειάζεται να κολληθεί στο υποδάπεδο και η τοποθέτηση γίνεται εύκολα και γρήγορα από εξειδικευμένο προσωπικό. Μπορεί να είναι πιο ακριβό σε κόστος από το laminate δάπεδο αλλά η ομορφιά, η ζεστασιά και η αίσθηση του ξύλου υπερέχουν. Με σωστή φροντίδα, το ημιμασίφ ξύλινο δάπεδο έχει προσδόκιμο ζωής 20-100 χρόνια, ανάλογα με την ποιότητα και την πρόληψη συντήρησής του.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του ημιμασίφ ξύλινου δαπέδου;

Δεν είναι απολύτως ανθεκτικό στην υγρασία, αφού η κορυφή του αποτελείται από πραγματικό σκληρό ξύλο. Επίσης, απαιτείται τακτικός καθαρισμός και συχνή συντήρηση. Ένα αιχμηρό αντικείμενο μπορεί να χαράξει το πάτωμα και να χρειαστεί αλλαγή της συγκεκριμένης σανίδας ή μέρος του δαπέδου. Δεν τα πάει καλά με την υγρασία, γι΄ αυτό αν πέσει νερό μπορεί να φουσκώσει εύκολα. Κατά τον καθαρισμό του, δεν πρέπει να “ποτίζεται” με νερό από την σφουγγαρίστρα ή το πανί καθαρισμού. Προτιμότερο είναι ένα καλά στραγγισμένο πανί και μετά ένα στεγνό για να φύγει όλη η υγρασία. Επειδή είναι ένα φυσικό υλικό, το χρώμα του δεν είναι απόλυτα ομοιόμορφο και με τον καιρό ενδεχομένως να αλλάξει ακόμα περισσότερο -συνήθως σκουραίνει. Τέλος, αν δεν γίνει σωστή τοποθέτηση του υποδάπεδου, μπορεί να τρίζει!

Η επιλογή του δαπέδου λοιπόν για το σπίτι σας εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, αφού κάθε δωμάτιο έχει το δικό του σύνολο απαιτήσεων. Για παράδειγμα, οι κουζίνες και το μπάνιο χρειάζονται δάπεδα ανθεκτικά στην υγρασία. Η παρουσία παιδιών και κατοικίδιων, ακόμη και η ποσότητα του άμεσου ηλιακού φωτός που λαμβάνει ένα δωμάτιο, είναι επίσης καθοριστικοί παράγοντες στην επιλογή δαπέδων.
Όταν λάβετε υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, θα διαπιστώσετε ότι κάθε τύπος δαπέδου έχει οφέλη και μειονεκτήματα. Η επιλογή είναι δική σας, ανάλογα με τις ανάγκες σας, την αισθητική και φυσικά τον προϋπολογισμό σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *